← #nieuws

Way to go WBSO!

, , ,

In 2025 wordt er in totaal €1,5 miljard vrijgemaakt voor de WBSO door het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat komt door een combinatie van een overschot uit eerdere jaren, een toezegging voor een structurele ophoging en een indexatie waar hollandbio al eerder met succes voor pleitte. Geweldig nieuws al zeggen we het zelf, want hiermee vertelt het ministerie van EZ dat zij heil ziet in het blijvend versterken van R&D-activiteiten van innovatieve hoogtechnologische sectoren zoals biotech. Ook werden de cijfers van de WBSO in 2023 door EZ gepubliceerd, en die cijfers voor biotech zet hollandbio voor je op een rijtje.

Zoals het ministerie van EZ zelf op LinkedIn aankondigt: “De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een belangrijke regeling voor Research & Development (R&D) in Nederland. Het helpt bedrijven te investeren in innovatie door hun R&D-kosten te verlagen met belastingvoordeel. In 2025 gaat daar € 1,5 miljard naartoe. Zo hoeven bedrijven minder belasting te betalen voor hun onderzoek en ontwikkeling en kunnen ze goedkoper innoveren. Dit is belangrijk voor de technologische vooruitgang, de concurrentiepositie en de economische groei van Nederland. De WBSO maakt innovatie aantrekkelijker voor zowel grote bedrijven als het mkb. Dit zorgt voor nieuwe technologieën en meer werkgelegenheid.”

WBSO: de katalysator van innovatie

De WBSO heeft veel impact op de biotech sector, want hun R&D is de drijvende kracht achter biotech innovaties. De regeling vergoedt een deel van de gemaakte kosten voor onderzoek en ontwikkeling en draagt daarmee direct bij aan het stimuleren van innovatie. Het aantal biotech bedrijven dat dankbaar gebruik maakt van de WBSO is de afgelopen jaren gestegen, en daarmee ook de totale afdrachtsvermindering. Tussen 2017 en 2022 is het aantal toekenningen voor de biotech sector zelf bijna verdubbeld. Niet voor niets dat hollandbio al eerder concludeerde dat WBSO: de katalysator van innovatie is. Dit jaar lijkt de WBSO een pas op de plaats te maken en lijkt de groei van de afgelopen jaren dit jaar afwezig. Volgens hollandbio is voornamelijk het lastige financieringsklimaat daarvan de oorzaak. Ondanks dat dit jaar geen duidelijke groei laat zien, blijft de WBSO een goed instrument om R&D aan te wakkeren.

Way to go ministerie van EZ, way to go WBSO!