VWS-begrotingsbehandeling: discussie op geneesmiddelen loopt vast, beweging op DNA, diagnostiek en data
Vorige week gingen VWS-ministers Kuipers en Helder en staatssecretaris Van Ooijen met de Kamer in debat over hoe we de €103 miljard van de VWS-begroting voor 2023 het beste kunnen inzetten om de grote uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden. Een veelheid aan onderwerpen passeerden de revue, waaronder de ontwikkeling en vergoeding van geneesmiddelen en de inzet van (moleculaire) diagnostiek en data. HollandBIO zette de hoogtepunten voor je op een rij.
Ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen duurt lang, is kostbaar en risicovol
In reactie op de vragen van SP-Kamerlid Hijink naar mogelijke toekomstscenario’s voor de ontwikkeling en prijszetting van geneesmiddelen verwees minister Kuipers naar het omvangrijke internationale onderzoek naar het financiële ecosysteem van geneesmiddelenontwikkeling. Het onderzoek toont aan dat geneesmiddelenontwikkeling lang duurt, kostbaar en risicovol is. Minister Kuipers ziet dat er een uitdaging ligt om financiële belangen te verbinden aan maatschappelijke belangen. Dat vraagt om samenwerking. Kamerleden Hijink (SP) en Van den Berg (CDA) verzoeken de regering in een motie om met betrokken partijen te onderzoeken op welke wijze de overheid meer mogelijkheden kan krijgen om invloed uit te oefenen op de ontwikkeling, productie en prijsstelling van -in de ogen van de overheid- belangrijke medicijnen.
Veel discussie, weinig beweging rondom vergoeding geneesmiddelen
Vooraf, tijdens én na afloop van de VWS begrotingsbehandeling was er volop media aandacht voor ons nationale systeem van vergoeding van intramurale geneesmiddelen. Medisch specialisten, patiënten en farmaceuten deden allemaal een duit in het zakje. Wederom werd duidelijk dat ons vergoedingssysteem complex is en ongewenste vertraging in de hand werkt, maar ook dat partijen verschillend denken over mogelijke oplossingen. Zo houdt minister Kuipers vast aan bestaande systematiek en liet hij in het debat weten geen voorstander te zijn van voorlopige vergoeding van nieuwe geneesmiddelen tijdens de onderhandelingen over toelating. De motie van PVV-Kamerlid Fleur Agema die hiertoe opriep is dan ook ontraden. Waar iedereen het wél over eens is, is dat we geneesmiddelen sneller en beter bij de patiënt willen krijgen, waarbij zowel gezondheidswinst als betaalbaarheid belangrijk is. HollandBIO zet erop in dat we vroegtijdig met alle partijen in gesprek gaan, om te kijken naar onderdelen in het hele systeem waarin we kunnen snoeien en snelheid kunnen maken.
Stappen op DNA, diagnostiek en data
HollandBIO roept het al een tijdje, maar als we iedereen de juiste behandeling op juiste moment willen geven, dan moeten we zorgen dat juist technologische innovaties, zoals diagnostiek, hun weg naar de praktijk vinden. In lijn met deze boodschap riep CDA-kamerlid Van de Berg op om de voor-en nadelen van een farmacogenetisch paspoort in kaart te brengen tijdens het opstellen van een DNA-visie. En vroeg Kamerlid Den Haan om bredere inzet van moleculaire diagnostiek (whole-genome-sequencing) voor iedereen die dat nodig heeft, dus niet alleen binnen de oncologie, maar bijvoorbeeld ook voor de diagnose van zeldzame ziekten. Met deze motie verzoekt Den Haan de regering om werk te maken van een nationaal programma, waarin tevens gezamenlijke dataverzameling geregeld kan worden.
Nieuwgierig geworden naar de hele begrotingsbehandeling? De ongecorrigeerde stenogrammen van de debatten vind je hier en hier. Stemmingen over de ingediende moties volgen na het herfstreces en staan gepland voor 1 november.
Meer lezen over ontwikkeling en vergoeding van geneesmiddelen:
- https://www.hollandbio.nl/nieuws/vergoeding-van-nieuwe-geneesmiddelen-steeds-complexer-en-trager/
- https://www.hollandbio.nl/nieuws/het-duurt-te-lang-we-zeggen-het-al-een-tijdje/
- https://www.hollandbio.nl/nieuws/zonder-patient-geen-rendement/
- https://fd.nl/opinie/1451756/moeizame-toelating-medicijnen-dupeert-patient-pxj2caYLKBGs
- https://fd.nl/samenleving/1444331/frustrerend-dat-we-patienten-met-kanker-niet-altijd-de-beste-behandeling-geven-nxj2caYLKBGs
- https://www.nporadio1.nl/nieuws/wetenschap-techniek/57a999de-22b5-4366-b024-7eb56693e1c5/hoge-kosten-zonder-resultaat-kritiek-op-nieuwe-kankermedicijnen
- https://www.skipr.nl/partnernieuws/beter-slimmer-dan-sneller/
- https://fd.nl/bedrijfsleven/2245069/1454172/msd-bepleit-snelprocedure-voor-toelating-van-medicijnen-oxj2caYLKBGs
- https://www.trouw.nl/opinie/extreem-dure-medicijnen-verdringen-andere-vormen-van-zorg~b98d6095/
- https://www.trouw.nl/opinie/kankerpatient-krijgt-te-laat-toegang-tot-nieuwe-medicijnen~b8862ded/