VN-klimaatpanel IPCC ziet biotech innovaties als instrument tegen klimaatverandering
In een nieuw evaluatierapport van VN-klimaatpanel IPCC over de laatste, alarmerende kennis rond klimaatverandering komen de mogelijkheden om deze uitdagende strijd aan te gaan met biotech toepassingen aan bod. Zo ziet het IPCC een rol voor kweekvlees en andere innovatieve eiwitbronnen.
Razendsnel aan de slag
De IPCC-rapporten vormen een belangrijke basis voor het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd. Vorig jaar kwam het eerste van drie delen uit van het inmiddels al zesde IPCC-rapport met de alarmerende kop “Code Red for Humanity”. Het is gelukkig (nog) niet te laat voor het beperken van klimaatverandering, mits we de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen sterk verlagen. Afgelopen week publiceerde het IPCC het tweede deel van het rapport waarin zij de gevolgen en risico’s van de opwarming van de aarde op de mens uitlichten. Conclusie: de gevolgen van klimaatverandering worden steeds erger en we moeten nu razendsnel aan de slag!
Biotech om druk op natuur te verlichten
Mogelijke maatregelen om de uitstoot snel te laten dalen volgen in het derde en laatste deel van het zesde IPCC-rapport, dat april dit jaar verwacht wordt. Bij HollandBIO weten dit natuurlijk al lang, maar we zijn blij om te lezen dat biotech innovaties zoals kweekvlees en andere innovatieve eiwitbronnen al in dit tweede deel door de IPCC-wetenschappers op het podium worden gehesen als instrument om de druk op de landbouw en natuurlijke hulpbronnen te verlichten.
Nieuwe techniek hard nodig
Ook in Nederland is deze en afgelopen week veel aandacht voor het verminderen van de impact van landbouw en veeteelt op klimaatverandering. Zo bracht een uitgebreid rapport, gemaakt in aanloop naar de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel 2022, in kaart wat het niet consumeren van vlees en zuivel oplevert in termen van CO2-uitstoot, land- en watergebruik. De bevindingen maken duidelijk dat plantaardige vervangers, andere innovatieve eiwitbronnen en nieuwe technieken hard nodig zijn voor de benodigde eiwittransitie.
Prominente plek voor biotechnologie in eiwitstrategie
Die mogelijke oplossingen kwamen vorige week dan ook uitgebreid aan bod tijdens het Eiwittransitie Congres in Nieuwegein. Het congres nam een klein voorschot op de verdere uitwerking die het nieuwe kabinet hopelijk in de loop van dit jaar geeft aan de Nederlandse Eiwitstrategie. HollandBIO blijft zich ervoor inspannen dat plantenveredeling, kweekvlees en andere innovatieve eiwitbronnen uit bijvoorbeeld fermentatie, daar een prominente plek in krijgen.