← #nieuws

Veelbelovende resultaten voor DNA-vaccins tegen kanker

Immunetune, gevestigd op het Leiden Bioscience Park, ontwikkelt innovatieve DNA-vaccins om diverse kankertypen te behandelen en terugkeer van de ziekte te voorkomen. Vorige maand publiceerde het bedrijf de eerste proof-of-concept resultaten in wetenschappelijk tijdschrift OncoImmunlogy, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.

Immunetune is in 2017 opgericht door een gemotiveerd team van immunologen en moleculair biologen in samenwerking met prof. Ferry Ossendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het bedrijft ontwikkelt innovatieve DNA-vaccins om diverse kankertypen te behandelen en terugkeer van de ziekte te voorkomen. Vorige maand publiceerde Immunetune de eerste proof-of-concept resultaten in wetenschappelijk tijdschrift OncoImmunlogy, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum.

In een gezamenlijke publicatie werd onder andere een bijna 100% bescherming tegen tumorontwikkeling na DNA-vaccinatie in muizen aangetoond. Daarnaast werd aangetoond dat een DNA-vaccin synergistisch werkt in combinatie met immunotherapie om bestaande tumoren selectief op te ruimen. Recente, ongepubliceerde data van Immunetune suggereren dat de effectiviteit van immunotherapieën zoals PD-1 behandeling drastisch verbeterd kan worden in combinatie met tumor-specifieke DNA-vaccins en een nieuw ontwikkeld adjuvans.

Het onderzoek werd financieel ondersteund en versneld door gezamenlijke subsidies van TKI, KWF Kankerbestrijding, en een aan Immunetune toegekend Innovatiekrediet. In 2020 hoopt Immunetune de eerste klinische studie in patiënten te kunnen starten, waarvoor momenteel relevante partners en benodigde financiering wordt gezocht.

Immunetune

De vaccins waar Immunetune aan werkt, zijn gebaseerd op mutaties die alleen in het DNA van kankercellen voorkomen. Deze resulteren in korte eiwitfragmenten (neoantigenen) die door het immuunsysteem kunnen worden herkend. Door individuele patiënten te vaccineren met meerdere van deze neoantigenen, wordt een leger van tumor-specifieke witte bloedcellen (T-cellen) geactiveerd die de tumor infiltreren en daar selectief de kankercellen opruimen. ‘Het vaccin wordt gemaakt op basis van mutaties die voor iedere tumor en per persoon verschillend zijn,’ legt CEO Gerben Zondag uit. ‘Zo kan een precisiemedicijn worden ontwikkeld om heel gericht iemands tumor aan te vallen. Omdat gezonde cellen ongemoeid gelaten worden, heeft deze methode een veel beter veiligheidsprofiel dan reguliere kankerbehandelingen.’

Artikel OncoImmunology 2019: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2162402X.2019.1652539 

Bron: Immunetune