← #publicaties

Ook voor nieuw kabinet zijn innovatieklimaat, gezondheidszorg en toekomst van de landbouw deze Prinsjesdag belangrijke pijlers

, ,

Nu een nieuw kabinet het stokje heeft overgenomen, zijn alle ogen gericht op Prinsjesdag: wat zijn de plannen voor de komende jaren, en wat betekenen die voor de biotech sector? Afgaand op de Troonrede, komt naar voren dat het kabinet-Schoof veel waarde hecht aan het kijken naar wat wél kan: hoe kan regeringsbeleid ervoor zorgen dat we zaken vereenvoudigen zodat mensen en bedrijven vooruit kunnen?

Als hollandbio kijkt hoe dat zich vertaalt naar een onderwerp als het innovatieklimaat, dan zien wij dat het kabinet zich daar stevig over uitspreekt. Er is het besef dat bedrijven het geld verdienen voor onze publieke voorzieningen en dat we daarom moeten blijven werken aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Het kabinet wil daarom minder regels, lagere lasten en – weliswaar na enig gegraai in het Nationaal Groeifonds – extra geld voor innovatie via Invest-NL. Ook moet het bedrijfslevenbeleid veel voorspelbaarder worden. Dit najaar vindt een grote ondernemingsklimaattop plaats om samen met bedrijven te bepalen wat nodig en mogelijk is. Een hart onder de riem voor bedrijven, maar het is de vraag of deze aandacht zich vertaalt in concrete vooruitgang voor de talloze start-ups, scale-ups en MKB’ers die onze achterban en sector rijk is. 

Kijkend naar de landbouw, geeft het kabinet aan dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving misschien wel het grootst is in die sector. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan. De omslag in het denken en handelen die nodig is, begint bij de erkenning van het belang van voedselzekerheid in een onzekere wereld en bij het inzicht dat Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld behoren. Dat is iets om trots en zuinig op te zijn, zo benoemde de Koning in de Troonrede. Hollandbio ziet dat oplossingen uit de biotech een cruciale bijdrage kunnen leveren aan de opgaven op verduurzaming en voedselzekerheid die het kabinet schetst, en hoopt dat zij dan ook vol in gaat zetten op ruimte voor bijvoorbeeld New Genomic Techniques in de zaadveredeling en het verzilveren van de mogelijkheden uit innovatieve fermentatie. 

“Onze gezondheid is het belangrijkste dat we hebben en daarmee is de zorg van onschatbare waarde”, aldus Koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede. Hollandbio kan niet anders dan het daar hartgrondig mee eens zijn. De maatregelen die het kabinet neemt, spitsen zich vooral toe op het wederom bevriezen en op termijn zelfs halveren van het eigen risico. Maatregelen die ervoor zorgen dat Nederlanders sneller en beter toegang krijgen tot geneesmiddelen en andere behandelingen ziet hollandbio niet direct terug. Ook geeft het kabinet aan dat preventie hoog op de agenda blijft staan, omdat voorkomen beter is dan genezen. Een mooi streven, ziet hollandbio, dat echter strijdig lijkt met de bezuiniging op pandemische paraatheid. 

Al met al is dit de eerste afdronk van Prinsjesdag 2024. Nu alle begrotingen gepubliceerd zijn, duikt hollandbio verder de papieren in per ministerie zodat we vervolgens onze leden uitgebreider kunnen informeren en Tweede Kamerleden van informatie, inzichten en suggesties kunnen voorzien.