Nu ook genetisch bewerkte sojaolie en zalm in Amerikaanse schappen
Nadat eerder al de Arctic Apple in de VS in de supermarktschappen belandde, is het nu de beurt aan sojaolie en zalm. Het Amerikaanse biotech bedrijf Calyxt heeft bekendgemaakt dat zij Calyno lanceert, een sojaolie die gebruikt kan worden voor frituren, als saladedressing als ingrediënt voor saus. Door een genetische aanpassing in de sojaboon, heeft de olie verschillende voordelen: zo kent het een hoog gehalte oliezuur, bevat het 20% minder verzadigde vetten dan ‘normale’ sojaolie en helemaal geen transvetten. Bovendien gaat de olie tot drie keer langer mee in de frituur en is de toepassing veel langer houdbaar dan gewone sojaolie.
Daarnaast maakte de FDA na jarenlang steggelen bekend dat de AquAdvantage zalm van AquaBounty Technologies goedkeuring ontvangt voor commerciële verkoop. Deze genetisch aangepaste zalm bereikt in de helft van de tijd het gewenste gewicht in vergelijking met ‘gewone’ zalm en heeft daarbij 25% minder voedsel nodig. Ook hier leidt deze innovatieve toepassing van biotechnologie tot een meer duurzaam (kweek)visserijsysteem.