Nieuwe kankergeneesmiddelen sneller bij de patiënt
Goed nieuws in het AD vanochtend! Artsen, het Zorginstituut en zorgverzekeraars starten met het nieuwe Drug Access Protocol (DAP): individuele vergoeding van dure geneesmiddelen voor patiënten met zeldzame vormen van kanker. Klinkt als de DRUP-studie, maar dan voor nieuwe kankergeneesmiddelen. HollandBIO juicht het initiatief van harte toe, omdat de toegang voor patiënten sneller en beter wordt.
De eerste fabrikant die de DAPpere stap neemt om mee te werken is Sanofi, met het middel cemiplimab. Ongeveer zestig tot zeventig patiënten per jaar hebben baat bij dit middel tegen plaveiselcelcarcinoom van de huid. De afspraak die is gemaakt houdt in dat cemiplimab vier maanden op kosten van de fabrikant gebruikt wordt voor het behandelen van patiënten. Als na vier maanden blijkt dat de tumor van de patiënt gekrompen of gelijk is gebleven, worden alsnog alle kosten vergoed uit het basispakket. Het mooie van dit initiatief is dat het risico bij de fabrikant ligt. Zij krijgen er op hun beurt waardevolle data over de werking van hun medicijn in de ‘echte wereld’ voor terug.
HollandBIO is blij dat de vergoeding van deze geneesmiddelen op individuele basis wordt aangepakt. Zoals Haiko Bloemendal (NVMO) tegen de NOS zegt: “de grote winst is dat patiënten die toevallig een zeldzamere vorm van kanker hebben niet de dupe zijn omdat het langer duurt voor er een besluit wordt genomen over de vergoeding van een nieuw medicijn”. Het DAP is een mooie stap in de goede richting om innovatieve geneesmiddelen innovatief te beoordelen. En goed voorbeeld doet volgen. HollandBIO hoopt op een sneeuwbaleffect, want ook andere patiënten met zeldzame ziekten hebben baat bij individuele vergoeding. Zo zorgen we er met elkaar voor dat elke patiënt sneller en beter de juiste behandeling op het juiste moment krijgt én vergoeden we alleen effectieve behandelingen. Werk aan de winkel dus!