Na twee jaar corona ook weer aandacht voor andere infectieziekten
Nu het thuiswerkadvies vervalt en we weer op events met elkaar mogen proosten, breekt een nieuwe fase in de coronapandemie aan. De wereldwijde bescherming tegen het virus hangt in toenemende mate af van hoe goed de gezondheidszorg lokaal georganiseerd is én van de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren. Nu de productie en distributie van in de afgelopen twee jaar in recordtempo wereldwijd is opgeschaald, ontstaat daarmee – gelukkig – ruimte om andere infectieziekten te bestrijden.
Steeds meer vaccins beschikbaar, maar deze bereiken niet altijd een arm
Het zijn bemoedigende cijfers, die Vaccines Europe rapporteert over de coronavaccins. Niet alleen produceren we maandelijks meer coronavaccins dan we toedienen, we exporteren ook steeds meer vaccins naar lage- en middeninkomenslanden. Volgens recente inzichten soms zelfs meer dan zij aankunnen. De bescherming van de lokale bevolking hangt, zoals we eerder schreven, in steeds grotere mate af van de organisatie van zorg in de betreffende landen: van de organisatie en politieke commitment, tot voldoende personeel dat met de (meerdere) producten om kan gaan, en uiteindelijk ook niet onbelangrijk: van de acceptatie en voorkeur van mensen voor vaccins. Een fenomeen dat zich ook in Nederland aftekent: volgens Trouw heeft een kleine groep Nederlanders die nog wachten op een booster een expliciete vaccinvoorkeur, waar geen gehoor aan is gegeven.
R&D essentieel om toekomstige varianten het hoofd te bieden
Een ding is zeker: voorlopig zijn we nog niet van corona af. Om toekomstige varianten van het virus voor te zijn, blijven onderzoek en ontwikkeling essentieel. Tegen een nieuwe “variant of concern” kan binnen 100 dagen een nieuw vaccin worden ontwikkeld (zie hier). Wel moeten we dan weten hoe deze variant eruit ziet. Ook moet deze naast de andere variant blijven bestaan, of deze zelfs verdringen, zoals we bijvoorbeeld eerder met bijvoorbeeld de Delta- en Omikronvariant zagen. En, last but not least, de variant moet niet of slecht reageren op bestaande vaccins, voordat we een nieuw vaccin ontwikkelen.
Andere infectieziekten vergen ook een (preventieve) behandeling
Na meer dan twee jaar corona voor en corona na, zouden we het bijna vergeten: corona is niet de enige infectieziekte die levens eist. Langzaamaan zien we dat partijen hun horizon weer verbreden, door ook andere infectieziekten het hoofd te bieden, waaronder bijvoorbeeld het Respiratoir Syncytieel Virus. En dat is hard nodig, want er zijn legio andere infectieziekten die om (betere) behandelingen vragen.