Mijlpaal voor Mosa Meat
Voor het eerst heeft een Nederlandse producent van cellulaire agricultuur Europese markttoelating aangevraagd, de eerste aanvraag voor een rundproduct in de geschiedenis van de EU bovendien. Deze Novel Food-aanvraag van kweekvleesproducent Mosa Meat voor hun gecultiveerd rundervet telt ruim duizend pagina’s en heeft meer dan tien fulltime werknemers twee jaar aan werk gekost. Niet voor niets spreken ze van de gouden standaard in voedselveiligheid, nergens ter wereld zijn alle eisen zo streng als hier. Prijskaartje van het papierwerk: 1,2 miljoen euro. “Veel analyses die je bij externe laboratoria moet laten uitvoeren, waren voor dit product nog niet ontwikkeld. Dat hebben we zelf moeten doen”, zegt CMO Tim van de Rijdt tegen de Volkskrant. Intussen heeft de productontwikkeling niet bepaald stilgestaan: “Vet is een geweldige smaakmaker en we hebben een ingrediënt ontwikkeld dat de rijke culinaire ervaring biedt die consumenten verwachten van conventioneel rundvlees”, aldus CEO Maarten Bosch. Daarnaast kondigde Mosa Meat de mogelijkheid aan om via crowdfunding in de pioniers te investeren. Europese goedkeuring voor hun product zal nog even duren en neemt al gauw anderhalf jaar in beslag.