← #nieuws

Iedereen in zijn kracht voor innovatiegedreven therapieontwikkeling 

, ,

Bedrijven en academie kunnen elkaar de hand schudden in de knelpunten die ze ondervinden in de ontwikkeling van nieuwe therapieën, zo blijkt uit een recent gepubliceerd rapport dat FAST in opdracht van het ministerie van VWS liet opstellen door adviesbureau SiRM. Gebrek aan financiering en complexe, niet passende wet- en regelgeving staat het door ontwikkelen van kennis naar gezondheidswinst voor patiënten in de weg.

Knelpunten voor academie 

Voor de academie is het bovendien niet vanzelfsprekend om een grotere rol in te nemen in de fases na fundamenteel onderzoek, zo bericht de publicatie. De (organisatie van de) wetenschap verhoudt zich niet altijd goed tot geneesmiddelenontwikkeling. Onderzoekers hebben andere drijfveren dan productontwikkelaars en de ontwikkeling van geneesmiddelen in de academie is erg versnipperd. Ook mist de academie nog regelmatig de benodigde kennis en ervaring voor effectieve en efficiënte geneesmiddelenontwikkeling. 

Samen innovatie een Boost(er) geven 

Hollandbio herkent de beschreven knelpunten maar al te goed. Niet voor niets initieerden we samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en hogescholen het Groeifondsproject Biotech Booster, dat zich richt op het beter vercommercialiseren van biotech kennis, waaronder therapieontwikkeling. Biotech Booster combineert daarbij financiering met de specifieke talenten en expertise binnen publieke en private partijen om vindingen sneller en beter van lab naar praktijk te brengen.  

Betere samenwerking en voortbouwen op sterktes 

Het onderzoek van FAST spitst zich slechts toe op een grotere rol voor de academie in therapieontwikkeling. Een gemiste kans, want juist een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen is volgens hollandbio de weg vooruit. Geneesmiddelenontwikkeling vergt immers een lange adem, is kostbaar, risicovol en dusdanig complex dat geen enkele organisatie alle wijsheid zelf in pacht kan hebben, laat staan de route van lab naar patiënt in zijn eentje kan volbrengen.  

Liever nog dan om een meer bedrijfsmatige aanpak binnen de academie te stimuleren, zoals het rapport lijkt te suggereren, of bijvoorbeeld bedrijven te verleiden hun winstoogmerk aan de wilgen te hangen zoals VWS lijkt te wensen, bouwen we wat hollandbio betreft beter voort op dat waar iedere speler ‘van nature’ al goed in is. Waarbij support zich richt op het beoogde resultaat – meer gezondheidswinst dankzij innovatie – ongeacht welke speler daarvoor aan de lat staat.