DSM viert 150 jaar biotechnologische innovatie
DSM, een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in Voeding, Gezondheid en Duurzaam Leven, viert 150 jaar expertise en innovatie op het gebied van fermentatie en biotechnologie op zijn vestiging in Delft, Nederland. Voortbouwend op het stevige fundament van zijn voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades, behoort DSM met zijn biotechnologische competenties en expertise momenteel tot de top drie industriële-biotechnologiebedrijven in de wereld. 20% van de totale omzet van DSM is afkomstig uit biotechnologie. De voedingstak van DSM, die tegenwoordig goed is voor 70% van de netto-omzet van DSM, begon in Delft met gist en enzymen voor gebruik in voedingsmiddelen en dranken.
Op biotechnologie gebaseerde oplossingen zullen van cruciaal belang zijn om een aantal van ’s werelds grootste problemen aan te pakken, waaronder klimaatverandering, grondstoffenschaarste, circulariteit en gezonde voeding voor een snel groeiende wereldbevolking. Sinds 1869 hebben veel innovaties die in de Delftse vestiging zijn ontwikkeld hun weg gevonden naar de samenleving, zoals een productiestam en ‑proces voor de grootschalige productie van penicilline, een veelgebruikt natuurlijk antischimmelmiddel om diverse soorten voedingsmiddelen en dranken tegen bederf te beschermen; en enzymen die onder andere de vele miljoenen mensen met een lactose-intolerantie in staat stellen om voedzame zuivelproducten in hun voeding op te nemen. Recente innovaties die voortkomen uit de faciliteiten van DSM in Delft zijn onder andere Veramaris’ omega 3-olie op basis van algen, die een duurzamere aquacultuur en gezondere vis voor de consument mogelijk maakt, en Avansya’s calorievrije zoetstof.
Voor DSM is biotechnologie een essentiële pijler voor innovatie en een motor voor groei. Om voort te bouwen op het rijke biotechnologie-erfgoed in Delft en de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen te versnellen, heeft DSM recentelijk de Biotech Campus Delft opgericht, in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft, de provincie Zuid-Holland en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Deze grensverleggende campus in Europa huisvest startende ondernemingen, technologie- en serviceproviders, kleine en middelgrote ondernemingen en gevestigde bedrijven die actief zijn op het gebied van biotechnologie. De campus creëert een ecosysteem dat de transitie naar een duurzame, biogebaseerde en circulaire economie versnelt. De open-innovatiecampus ondersteunt de hele innovatiecyclus, van onderzoek tot proefprojecten, en via schaalvergroting tot productie en commercialisering.
Feike Sijbesma, CEO/voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM: “Ik ben trots op onze biotechnologie wortels in Delft en op de economische, ecologische en maatschappelijke waarde die dit erfgoed voor DSM heeft. De economische en ecologische voordelen van het gebruik van micro-organismen, bijvoorbeeld gisten, bacteriën en algen, om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld te helpen oplossen, worden steeds duidelijker. Bovendien zijn sociaal ondernemerschap en het zorgen voor mensen en de samenleving, waarmee mijn voorganger Jacques van Marken in 1869 is gestart, 150 jaar na dato nog steeds een intrinsiek onderdeel van de cultuur van ons bedrijf.”
Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat: “Al 150 jaar zijn DSM en voorgangers van grote economische waarde voor Delft en Nederland. Wat mij betreft is een belangrijke verklaring voor dit succes dat DSM eigenlijk altijd al in transitie is geweest. Daarmee bedoel ik dat DSM innovatie omarmt en zich aanpast aan veranderende omstandigheden, zowel op de markt als in de samenleving. Er zijn in de loop der jaren veel voorbeelden te noemen van biotechnologische innovaties van DSM die hebben bijgedragen aan een schonere omgeving. De klimaat- en energietransitie waar we momenteel voor staan, vereist echter nog veel meer. Dit geeft DSM de kans om het goede voorbeeld te geven.”
Tentoonstelling Klein leven, grote impact – 150 jaar Gist
Ter gelegenheid van deze mijlpaal presenteren DSM en het eerste microbenmuseum ter wereld, ARTIS-Micropia, een unieke tijdelijke tentoonstelling met de titel ‘Klein leven, grote impact: microben bepalen onze wereld’. Bezoekers krijgen te zien welke cruciale rol microben en biotechnologie spelen bij het mogelijk maken van leven op aarde en bij het aanpakken van enkele van ’s werelds grootste uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, circulariteit en voedselzekerheid. De bezoekers beleven ook het unieke verhaal van de geschiedenis van DSM en zijn voorgangers in Delft met patriarch en grondlegger Jacques van Marken. Als wetenschapper en zakenman richtte hij in 1869 de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek op om op deze locatie bakkersgist te produceren. Met zijn unieke benadering van sociaal ondernemerschap was hij zijn tijd ver vooruit. De pop-up tentoonstelling is te bezoeken in ‘Het Grote Kantoor’, een Nederlands historisch monument bij DSM in Delft. De tentoonstelling is open voor het publiek van 12 september tot en met 15 december 2019 en de toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op: www.150jaargist.nl.
Bron: DSM