Diervrije hamburgers en zuivel hebben de toekomst
Een lekkere hamburger eten zonder schuldgevoel over dierenleed en milieuschade, dat willen we allemaal. Met de komst van kweekvlees komt deze toekomst steeds dichterbij. De analyse van AT Kearny, een consultancybureau, is dat in 2040 60% van de wereldwijde vleesproductie plantaardig of gekweekt zal zijn. De drijvende kracht daarachter zijn de ontwikkeling en toepassing van biotechnologie in de voedingsmiddelenindustrie. De start-ups voor de productie van veganistische en vegetarische alternatieven schieten als paddelstoelen uit de grond, ook in Nederland. Naast de productie van vlees richten deze bedrijven zich ook op andere producten zoals, zeevruchten, leer, melk, zijde, eiwit en gelatine.
Het Amerikaanse bedrijf Perfect Day Foods is het al gelukt om wei- en caseïne-eiwitten, beide bestanddelen van melk, met hulp van bacteriën te maken. De volgende uitdaging is nu om melkvet in micro-organismen te produceren. Melkvet geeft de melk namelijk smaak en structuur. Ondertussen richt Perfect Day zich op de opschaling en afzet van haar kunstmatige melkeiwitten in yoghurt, kaas en andere zuivelproducten. De hoop is dat deze producten binnen afzienbare tijd in de Amerikaanse supermarktschappen liggen.
Of we in Nederland en Europa ook volop in gaan spelen op deze fantastische toepassingen uit biotechnologie, is nog onduidelijk. Het blijft de vraag of, hoe en op welke termijn deze producten door de Europese Novel Foods wetgeving heen zullen komen. HollandBIO blijft zich in ieder geval inzetten om de drempels voor deze duurzame vindingen weg te nemen, zodat we ook in Nederland en Europa zo snel mogelijk duurzaam en diervriendelijk kunnen genieten van vlees en zuivel.
Bronnen: SingularityHub en AT Kearny