Delftse wetenschappers zien nieuw gen in gist ontstaan
Dat gisten zich aanpassen aan hun leefomstandigheden is al veel langer bekend, maar nu is ook gezien hoe ze dat doen. Door biergisten te dwingen op een niet verteerbare suiker te groeien, gingen ze spontaan een soort van ‘mondje’ vormen om de suiker op te nemen in hun cel. Deze nieuwe poort bleek te zijn opgebouwd uit een nieuwe combinatie van delen van al bestaande genen. Het is voor het eerst dat een dergelijke verandering van zo dichtbij is gezien.
De Delftse onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos Genetics. Daarin vertellen ze dat ze de biergisten een handje hebben geholpen door met straling hun evolutie in een hogere versnelling te zetten. In combinatie met het suikerdieet leverde dat gisten op die opeens wel konden overleven op de eerder niet verteerbare suiker.
‘Een prachtig resultaat’, volgens Han de Winde, hoogleraar industriële biotechnologie in Leiden. De nieuwe inzichten maken het mogelijk om in de toekomst veel gerichter veranderingen aan te brengen in gist. En wellicht levert het ook nieuwe biertjes op, aldus De Winde. Hoewel de onderzoekers nog geheimzinnig doen over de smaak van het bier, maakt de genoemde smaakcombinatie van de exotische wilde gist en de frisheid van pils HollandBIO dorstig. We melden ons graag aan voor het smaakpanel.
Bronnen: Volkskrant en radio 1 (Podcast)