De toekomst van slacht(vrij) vlees
Wat mag op een zomerse barbecue niet ontbreken? Vlees natuurlijk. Toch wordt er volop gespeculeerd over de houdbaarheidsdatum van de voedselindustrie en vooral de toekomst van de eiwitproductie. Gelukkig zit onze sector ook niet bepaald stil, getuige dit allesbehalve komkommernieuws. Bij HollandBIO bekeken en lazen we deze zomer met veel genoegen interessante mediaberichten over onder meer gecultiveerd vlees.
Zo werd bij Op1 gesproken over het voedsel van de toekomst, waar alternatieven zoals insecten en zeewier op tafel lagen en Mosa Meats Mark Post uitweidde over de efficiënte en veilige productie van schoon en slachtvrij vlees.
Vaak wordt het simpel uitgelegd, stamcellen uit een levend dier worden in een bioreactor met groeimedium gestopt en gevoerd met voedingstoffen. De wetenschapsredactie van de Volkskrant onderzocht de consumptie van vlees en de complexiteit van het creëren van iets anders dan een burgertje of gepaneerde kipnugget. En kunnen we trouwens nog wel eieren eten als we geen kippen meer eten? Zou teruggaan naar simpelere tijden – net zoals onze voorouders met een kleine hoeveelheid dierlijk voedsel – de oplossing zijn?
Dit vriendelijke beeld van een eventuele simpele toekomst steekt scherp af tegen de huidige Amerikaanse situatie van een massale voedselindustrie. Grootschalige productie van kunstmatig laag geprijsde kipnuggets, met verreikende gevolgen voor de natuur, dierenwelzijn en barre arbeidsomstandigheden, komen aan bod in een longread over gecultiveerd vlees in de Guardian. Mensen houden van vlees en gecultiveerd vlees wordt als een mogelijke oplossing gezien om onze honger naar vlees te stillen met minder kans op ziektes en pandemieën. Geld lijkt zowel de oorzaak als de oplossing te zijn voor de huidige problematiek. De prijsontwikkelingen gaan snel en ondanks de kosten voor het produceren van een gecultiveerde hamburger al enorm gedaald zijn, kan het voorlopig nog niet concurreren met een goedkope nugget. Ook in ons land is dit een relevante discussie en VVD-Statenlid Walter Manders ziet het wel zitten een goed nieuw verdienmodel voor onze boeren te creëren. Maar wie van zomerse barbecues houdt, zit ook in de toekomst nog wel gebakken!
Voor meer informatie en achtergronden:
https://www.foodholland.nl/nieuws/bericht.php?id=233096
https://www.bd.nl/opinie/clean-meat-hoort-op-de-menu-kaart~abee9cd9/