← #publicaties

De strijd tegen infectieziekten op waarde schatten 

, , ,

Of het nu gaat om corona, monkeypox of een andere ziekmaker die onze gezondheid bedreigt: infectieziekten liggen altijd op de loer, klaar om onze levens te ontwrichten. Een proactieve, gedegen en structurele aanpak is noodzakelijk om deze ziekmakers aan te pakken: preventief waar kan, reactief waar nodig. In beide gevallen gaat de kost voor de baat uit, maar dat blijkt een slimme investering in een gezonde maatschappij. 

Investeren in gezondheid redt levens 

Voor een toekomstbestendig zorgstelsel is een shift van ziekte behandelen naar ziekten voorkomen – of op zijn minst zo vroeg mogelijk behandelen – cruciaal, daarover zijn we duidelijk. Investeren in onze gezondheid heeft namelijk zin. Zeker in het geval van infectieziekten, die zichzelf razendsnel kunnen verspreiden. Neem bijvoorbeeld het Expanded Programme on Immunization van de World Health Organization.  In de 50 jaar dat het programma nu bestaat, zo analyseerden wetenschappers, heeft het minimaal 154 miljoen levens gered, waarvan het leeuwendeel van jonge kinderen.  

Investeringen betalen zich rijkelijk terug 

Investeringen in onze gezondheid betalen zich ook rijkelijk terug, laat dit rapport zien. Elke euro die we uitgeven aan preventie, levert een rendement van veertien euro op voor de gezondheidszorg en de economie. In het geval van volwassenenvaccinatie verdient een investering zich gemiddeld negentien keer terug en specifiek voor pneumokokkenimmunisatie loopt dit aantal op tot wel 33 keer. Ook met vroege toegang tot innovatieve antivirale middelen kunnen we wereldwijd tot wel $28.2 biljoen besparen, becijferden het Duitse Sprind en economen van de universiteit van Chicago. Geen wonder dus dat er geluiden opgaan om gezondheidszorg, en met name preventie, te beschouwen als een investering in de sociale zekerheid, in het kader van het New Economic Governance Framework van de Europese Commissie.  

Schaars preventiebudget ophogen en nieuw businessmodel ontwikkelen 

Hoewel investeren in infectieziektenbestrijding – en preventie in bredere zin – een open deur lijkt, geven we er nog altijd bar weinig aan uit – op nationaal, maar ook op internationaal niveau (om over bezuinigingen nog maar te zwijgen). Zelfs wanneer de gezondheidswinst evident is, en de kosteneffectiviteit van een maatregel bewezen, is er niet altijd budget beschikbaar om tot daadwerkelijke implementatie over te gaan. Ook geld voor de gerichte ontwikkeling van nieuwe producten is bijzonder schaars, zowel vanuit de private als de publieke hoek. Wanneer een nieuw middel de eindstreep raakt, een nieuw antibioticum bijvoorbeeld, is dat dan ook met recht het vieren waard. In onze infographic laten we zien wat de biotech sector op weg helpt in de strijd tegen infectieziekten. Denk jij met ons mee over een nieuw businessmodel?