← #nieuws

De code van ons brood

,

“De code van het brood”, zo kopte de NRC afgelopen vrijdag ter ere van het compleet in kaart gebrachte tarwe genoom. Een groot internationaal consortium van wetenschappers, waaronder Keygene, heeft dertien jaar aan de ontrafeling van het complexe tarwecomplex gewerkt. Met de opgedane kennis kunnen plantenveredelaars veel sneller en preciezer nieuwe tarwegewassen ontwikkelen. Dit biedt hen de mogelijkheid om snel in te spelen op het veranderende klimaat en tegemoet te komen aan de wensen van de consument. Er zijn bijvoorbeeld genen aan het licht gekomen die verband houden met gluten-intolerantie. De moderne veredelingsmethoden bieden de plantenveredelaars de mogelijkheid om deze genen aan te passen of te vervangen. In Europa zullen we helaas nog wel even op zo’n glutenvrij tarwebrood moeten wachten. Het Europese Hof van justitie heeft namelijk recent beslist dat de moderne veredelingsmethoden onder de strenge wetgeving voor genetische modificatie vallen. Voordat de boeren de glutenvrije tarwevarianten op de Europese akkers mogen telen, moeten ze dus eerst door een streng, langdurig, kostbaar en onzeker toelatingstraject. Een gemiste kans, volgens HollandBIO.

Lees ook het artikel van het NRC.