← #nieuws

Brede politieke steun in Kamerdebat over biotech voor fermentatie, NGT’s en durfkapitaal 

,

Afgelopen donderdag had biotech een prominente rol in de Tweede Kamer, tijdens het Commissiedebat Tuinbouw, Visserij en Biotechnologie. Elk van de aanwezige partijen had wel iets positiefs te zeggen over de belangrijke bijdrage van biotech innovaties. LVVN-staatssecretaris Rummenie gaf aan dat hij graag samen met het ministerie van EZ en bedrijven en sectorvertegenwoordigers in gesprek gaat over de knelpunten waar biotech bedrijven tegenaan lopen. Ook hebben Kamerleden in het aangevraagde tweeminutendebat dat hierop volgt de gelegenheid om moties over dit onderwerp in te dienen, bijvoorbeeld voor proeverijen rond producten uit (precisie)fermentatie en het in kaart brengen en wegnemen van de knelpunten binnen de Novel Foods-procedure.

Verschillende Tweede Kamerleden spreken steun uit voor biotech innovaties 

Er bleek brede steun voor de ontwikkeling van biotech in Nederland. SGP en CDA richtten zich op het belang van nieuwe veredelingstechnieken (NGT’s). GL-PvdA en VVD benadrukten de rol van Nederland als koploper in (precisie)fermentatie en alternatieve eiwitten, met oproepen voor proeverijen en het wegnemen van regelgevende barrières. De PVV vroeg naar toekomstige biotech-innovaties, terwijl BBB zich aansloot bij de pleidooien van andere partijen over biotech. De algehele boodschap van de Kamercommissie was duidelijk: Nederland moet de innovatiekracht van biotech blijven benutten en stimuleren. 

Kabinet overlegt met biotechbedrijven en verwijst naar aanstaande biotech visie 

Namens het kabinet benadrukte LVVN-staatssecretaris Rummenie (BBB) het belang van nieuwe veredelingstechnieken (NGT’s) en de inzet van Nederland om de trage EU-onderhandelingen te versnellen. Voor fermentatie bevestigde hij dat er een rapport ligt over de knelpunten in de regelgeving, en dat er gesprekken volgen om deze aan te pakken. Staatssecretaris Rummenie gaf aan graag samen met het ministerie van EZ en biotechbedrijven te werken aan oplossingen. Ook lopen er sinds begin dit jaar pilots voor kweekvlees en kweekvis, waarvan de evaluatie in de loop van volgend jaar wordt verwacht. I&W-staatssecretaris Jansen (PVV) wees op de noodzaak van durfkapitaal voor biotechinnovaties en de ontwikkeling van een samenhangende visie begin 2025. Ook verwees hij naar de Trendanalyse en de aanbevelingen daaruit die begin 2025 tot een biotech visie moeten leiden. De I&W-staatssecretaris geeft aan dat biotech innovaties op tal van terreinen inzetbaar zijn, waaronder agrofood (bijvoorbeeld robuuste gewassen).  

Hollandbio waarschuwt: hoe smakelijk de innovaties ook zijn, biotech is geen menukaart 

Tijdens het Commissiedebat sprak de Kamer brede steun uit voor biotech als sleuteltechnologie, wat nauw aansloot op de inzet van hollandbio. Net als de Kamerleden benadrukken we het belang van nieuwe veredelingstechnieken (NGT’s) en (precisie)fermentatie, en daarnaast waarschuwen we ook dat de overheid vaak tegelijkertijd op het gas en de rem trapt: door aan de ene kant met stimulansen te komen en aan de andere kant nog altijd achterhaalde regelgeving en complexe toelatingsprocedures in stand te houden. Verkokering ligt op de loer, de politiek lijkt nog veel te vaak te willen kiezen voor deelaspecten van biotech – als een soort menukaart. Er is veel meer actie nodig, bijvoorbeeld op het gebied van proeverijen voor innovatieve fermentatieproducten, en hollandbio zal rond de overheidsvisie op biotech blijven aandringen op een brede benadering van biotech zonder vooraf al in te zetten op specifieke toepassingen.