Biotech eten maakt het leven beter
Terwijl we nog worstelen met het coronavirus, slaan de volgende infectieziekten alweer toe: zowel een nieuw vogelgriepvirus als de Afrikaanse varkenspest vinden hun weg al in Europa. Met de hoogste veedichtheid ter wereld lijkt het – om de veelbekeken tv-presentator Lubach te recapituleren – niet de vraag of er een volgende pandemie komt, maar of Nederland hem mag organiseren. Tenzij we op tijd ingrijpen. En laat juist daar een enorm potentieel liggen voor (bio)technologische innovaties, zoals kweekvlees en andere alternatieve eiwitten.
Moeders pittige gehaktbal
Een onlangs verschenen artikel schetst de problemen waar de intensieve veehouderij worstelt: zoönose, dierenleed, antibioticaresistentie etc. “En dat allemaal omdat we niet zonder ons speklapje, onze oer-Hollandse kaas en moeders pittige gehaktbal kunnen”, aldus het artikel. Een transformatie is nodig, en laat dat nu precies zijn wat de snelle vooruitgang in de biotech ons kan bieden.
Biotechnologische innovaties in de Nationale Eiwitstrategie
Een jaar geleden heeft Nederland een Nationale Eiwitstrategie gepresenteerd, met als doel het verduurzamen van de Nederlandse eiwitvoorziening op zo’n manier dat het bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en de natuurlijke omgeving. Door vol in te zetten op de eiwittransitie kunnen we de veestapel en het antibioticagebruik van deze sector reduceren, dierenleed voorkomen en onze toekomstige voedselzekerheid vergroten. Biotech innovaties zoals gecultiveerd vlees, gefermenteerde eiwitten uit reststromen of zelfs direct uit CO2, en veredeling van eiwitrijke gewassen spelen een belangrijke rol in de Nationale Eiwitstrategie. HollandBIO denkt graag mee met de overheid hoe we verder uitwerking kunnen geven aan de Nationale Eiwistrategie zodat we deze innovaties kunnen stimuleren.
Lees ook: