← #nieuws

Benutting nieuwe veredelingstechnieken loopt verder vertraging op

,

Opnieuw loopt de modernisering van de wetgeving rondom nieuwe veredelingstechnieken vertraging op, nu EU-lidstaten hebben gefaald om overeenstemming te bereiken over een compromisvoorstel. En dat is ronduit teleurstellend, want terwijl de EU maar blijft praten over de zogeheten New Genomic Techniques (NGT’s) kan men buiten Europa wel profiteren van de voordelen die moderne technieken zoals CRISPR-Cas bieden in het veredelen van robuuste gezonde gewassen. Naar verwachting ligt het dossier zeker het komende halfjaar op z’n gat.

Lidstaten falen om tot overeenstemming te komen  

Na jarenlang praten ligt er eindelijk een voorstel om de vruchten te plukken van Crispr-gewassen, waar zowel Nederland als het Europees Parlement uitgesproken voorstander van zijn. Een meerderheid van lidstaten heeft zelfs ronduit vertrouwen in versoepeling van de wetgeving, maar deze groep voorstanders is niet groot genoeg voor een zogeheten gekwalificeerde meerderheid binnen de Raad van de EU.  

Liever lege schappen dan octrooien 

De technieken zelf zijn niet het struikelblok voor de modernisering, maar eerder de vrees voor octrooien op (eigenschappen van) de daaruit voortkomende gewassen. Dat de bescherming van intellectueel eigendom geregeld is in een totaal ander stuk wetgeving, namelijk de Biotech Octrooi Richtlijn, en daarmee niets te maken heeft met de NGT-wetgeving, lijkt de tegenstanders niet te deren. In reactie op de octrooi-angst zegde de Europese Commissie eerder al toe de situatie strikt te zullen onderzoeken. Ook heeft de veredelingssector zelf al diverse maatregelen genomen om transparantie en eerlijke toegang tot geoctrooieerd uitgangsmateriaal te verzekeren. Helaas mocht het allemaal niet baten. Blijkbaar verkiezen de tegenstanders lege supermarktschappen boven octrooien

Stilstand onder nieuwe EU-voorzitter(s) 

België heeft als EU-voorzitter uitvoerig met Polen gesproken om te komen tot een compromisvoorstel waar de lidstaat – cruciaal voor de gekwalificeerde meerderheid – voor zou zijn, maar zonder resultaat. En dus dreigt nu maandenlange stilstand, want de verwachting is dat nieuwe EU-voorzitter Hongarije – fervent tegenstander – het NGT-dossier niet ter hand zal nemen. Of dwarsligger Polen er het halfjaar daarna onder zijn voorzitterschap aan zal trekken is nog maar zeer de vraag. Met een positieve blik geeft de vertraging de sector de kans om de zorgen over octrooien weg te nemen en daarmee het horrorscenario te voorkomen dat we straks eindelijk wél passende NGT-wetgeving hebben, maar alsnog met lege handen staan omdat innovaties niet beschermd kunnen worden. Maar eigenlijk is het gewoon ellende troef en bevestigt de EU haar status als wereldwijd museum voor plantenveredeling. Terwijl we ooit de onbetwiste koploper waren, en we nieuwe tools bovendien harder dan ooit nodig hebben om samen de wereld beter achter te kunnen laten voor toekomstige generaties.