Gratis
Meld je aan!Challenge the Status Quo 2024
Hollandbio29/11/24
Samenwerken onder hoogspanning
Na een fantastische eerste editie die in het teken stond van omdenken, duiken we op 29 november tijdens de tweede editie van ons Challenge the Status Quo event in de kunst van samenwerken om een transitie naar gezondheid op maat mogelijk te maken.
Het zorgdebat staat onder hoogspanning. Je hoeft de krant maar open te slaan en het is duidelijk: een zorginfarct lijkt onafwendbaar. Een toenemende vraag naar zorg en almaar nieuwe behandelmogelijkheden drijven de zorgkosten (én niet te vergeten de gezondheidswinst) op, terwijl handen aan het bed amper te vinden zijn en de budgettaire druk almaar toeneemt. Hoe gaan we ervoor zorgen dat nieuwe geneesmiddelen, cel- en gentherapieën, diagnostiek en vaccins nu en in de toekomst de zorgpraktijk ook zullen bereiken, zodat ze hun gezondheidsbelofte kunnen waarmaken?
Het goede nieuws: iedereen lijkt er steeds meer van doordrongen dat het roer echt om moet: het huidige zorgstelsel piept en kraakt in zijn voegen. Toch blijkt verandering lastig: de belangen zijn groot, het vertrouwen in de ander klein en regels rigide. Liever graaft ieder zich in in het eigen gelijk. Terwijl we weten: zonder echte samenwerking slagen we nooit.
Hollandbio’s Challenge the Status Quo event staat daarom volledig in het teken van samenwerking in transities. Een onderwerp van niet te onderschatten belang voor iedereen die te maken heeft met innovatie: samenwerking is immers niet alleen cruciaal in de laatste stappen op weg naar de praktijk, maar vormt de rode draad in de gehele innovatieketen van de life sciences sector.
Tijdens het Challenge the Status Quo event brengen we kennis, visie, denken en doen samen tot een dag vol inspiratie, ideeën, optimisme en verbinding. Ben jij een dromer, een doener, visionair of van de details, radicaal of behoudend, jonge hond of éminence grise: wees welkom en meld je snel aan! Voor échte verandering hebben we namelijk iedereen nodig. Alleen ga je immers sneller, maar samen kom je verder.
Praktische informatie
- Datum & tijd: vrijdag 29 november 2024, 12:00 -19:00 (inclusief lunch & borrel)
- Locatie: De Utrechtse Stadsvrijheid, Sophialaan 1, 3542 AR Utrecht
- Voertaal: Nederlands
- Dresscode: leef je uit, maar laat je grijze pak lekker in de kast hangen 😉
Programma
De dagindeling met tijdschema voor het programma is als volgt:
12:00-12:30 uur: ontvangst met lichte lunch
12:30-13:15 uur: opening hollandbio + workshop – Omgaan met verandering
13:30-14:30 uur: eerste ronde break-outs – geslaagd samenwerken onder hoogspanning
14:30-15:30 uur: pauze
15:45-16:30 uur: tweede ronde break-outs – geslaagd samenwerken onder hoogspanning
16:45-17:30 uur: keynote Rob Wijnberg – Voor ieder wat waars
17:30-19:00 uur: borrel
Meld je nu aan!
Aanmelden voor Challenge the Status Quo kan via de ‘Meld je aan’-button bovenaan deze pagina. Deelname is gratis voor hollandbio leden, genodigden, patiëntvertegenwoordigers, (PhD-)studenten, academici en overheidsvertegenwoordigers. Voor overige partijen bedragen de kosten voor deelname €495,00 p.p.
Workshop – Michel Verheijden, improvisatiecabaretier
Hoe kunnen we beter omgaan met verandering? Denk daar maar eens over na. Of liever niet eigenlijk, want vaak denken we juist te veel na als we een verandering ingaan. Als iedereen dat vanuit zijn of haar eigen organisatie doet en we te veel over in plaats van met elkaar praten, groeien de ideeën over hoe het ‘zou moeten’ al snel uit elkaar, en ontstaan er over en weer allerlei aannames. Michel Verheijden (MIER), tweevoudig Nederlands Kampioen Improvisatiecabaret, neemt ons daarom mee in de kunst van veranderen en deelt zijn inzichten vanuit het improvisatiecabaret. Leer herkennen hoe ons oerbrein – vaak onterecht – op de rem trapt zodra onzekerheid zich aandient én hoe je dan met een onderzoekende blik open kunt blijven staan voor gezamenlijke groei.
Keynote – Rob Wijnberg, filosoof
Kunnen we nog geloven in waarheid terwijl onze schermen zich vullen met nepnieuws, complottheorieën en liegende politici? Of geloven we alleen in onze eigen waarheid? In zijn keynote neemt Rob Wijnberg, filosoof en oprichter van de Correspondent, ons mee in een les over “de waarheid”. Over hoe deze steeds meer privébezit werd en we langzaam maar zeker allemaal onze eigen feiten kregen. Het gevolg: een samenleving zonder solidariteit, waarin we politiek, media en wetenschap steeds minder vertrouwen en het cynisme hoogtij viert. Het enige dat daar iets aan kan veranderen, is een groter verhaal over vooruitgang in de 21ste eeuw. Een verhaal over de volgende stap voorwaarts. Een verhaal dat laat zien dat we samen tot ondenkbare veranderingen in staat zijn.
Break-out: (Om)denken als een kind
Bas Warmerdam, ConsultingKids
Hoe kunnen we samenwerking vormgeven daar waar het moeilijk wordt? Bas Warmerdam, oprichter van ConsultingKids, daagt ons uit om samenwerkingsvraagstukken uit onze dagelijkse praktijk zo te vertalen dat kinderen er over mee kunnen denken. Met hun onbevangenheid en vindingrijkheid kunnen kinderen namelijk verrassend eenvoudige oplossingen vinden voor problemen waar volwassenen vaak het hoofd over breken. Zet in deze break-out daarom eens een andere bril op, haal je innerlijke kind naar boven en laat je creativiteit los op een heet hangijzer uit je eigen omgeving!
Break-out: Stap in je spanningsveld
Marije Martens, TwynstraGudde
Spanningen in een samenwerking komen meestal niet voort uit de wens elkaar dwars te zitten. Ze komen voort uit de verschillende manieren van kijken, denken en werken van organisaties. Die verschillen maken samenwerken waardevol, maar soms ook lastig. In deze break–out onderzoek je voorbeelden van deze dilemma’s en leer je er op een waarderende manier naar te kijken.
Break-out: Ontclash je coalitie
Pim Nijssen, TwynstraGudde
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Toch ervaren we in de zoektocht naar “samen” allemaal wel eens stroefheid in een samenwerking. Misschien is de rolverdeling onduidelijk? In deze break–out kijk je vanuit de drie samenwerkingsvormen naar een eigen samenwerking.
Break-out: Onzekerheidsvaardigheid
Merlijn Twaalfhoven, the Turn Club
In een tijd van grote veranderingen, complexe crises en ongekende onzekerheid, lopen we vast als we op een gangbare manier blijven kijken, denken en handelen. Merlijn laat je voelen dat onzekerheid niet altijd iets is om uit de weg te gaan. Soms moet je er dwars doorheen. Hierbij kun je leren van kunstenaars: door andere vragen te stellen, en ruimte te maken voor improvisatie en spel, kan je verbeelding en creativiteit onderdeel van het werkproces laten zijn. Deze wendbare en openhouding is nodig in een tijd waarin houvast ontbreekt, vaste waarden kantelen en bestaande structuren vloeibaar worden. Met vraagstukken uit de praktijk onderzoek je hoe ook niet-rationele, onbewuste en onzekere informatie, onderdeel kan worden van onderzoek en ontwikkeling.