← #nieuws

Biotech: onderdeel van het huidige en toekomstige Nederlandse verdienvermogen 

,

Op donderdag 13 februari gaat minister Beljaarts van Economische Zaken in debat met Tweede Kamerleden over het verdienvermogen van Nederland. In aanloop naar dit debat vraagt hollandbio aandacht bij Tweede Kamerleden voor de manieren waarop de Nederlandse biotech een nog grotere bijdrage kan leveren aan het huidige en toekomstige verdienvermogen van ons land. Hoe die ideale voedingsbodem voor biotech ondernemers en bedrijven eruit ziet? Hollandbio zet in op de rol die de WBSO speelt in het stimuleren van klinisch onderzoek, de verbetermogelijkheden van de voorwaarden in publieke financieringsinstrumenten zoals het Innovatiekrediet en ten slotte de wijze waarop de overheid het financieringslandschap voor innovatieve startups en scale-ups in Nederland kan verbeteren. 

  1. WBSO als stimulans voor biofarmaceutisch en klinisch onderzoek  

De WBSO is een aantrekkelijke fiscale regeling waar veel biotech bedrijven gebruik van maken, omdat R&D de drijvende kracht achter hun innovaties is.  De rol van de WBSO en de positie en het belang van biofarmaceutisch en klinisch onderzoek daarbinnen, bijvoorbeeld in het stimuleren van private R&D en het behoud van een aantrekkelijk vestigings- en ondernemersklimaat voor biotech en farmaceutische bedrijven, is van groot belang. Wij pleiten ervoor dat de overheid deze positie behoudt en waar mogelijk versterkt. 

  1. Toekomstfonds: belangrijk voor innovatie, maar revolverendheid geen doel an sich 

Het Toekomstfonds, en voor biotech belangrijke instrumenten daarbinnen als het Innovatiekrediet, kenmerken zich door de drang naar revolverendheid van de middelen vanuit de overheid. Dit staat op gespannen voet met de doelstelling van deze instrumenten, namelijk (bio)tech start- en scale-ups helpen in Nederland snel en goed door te groeien, met alle maatschappelijke en economische impact die daarmee gepaard gaat. Hollandbio zet erop in dat de overheid leert van hoe andere landen de inrichting en de bijbehorende voorwaarden en criteria van publieke financieringsinstrumenten handiger en verstandiger aanpakken, bijvoorbeeld in België en de VS.  
 

  1. Financieringsgaten overbruggen voor Nederlandse koplopers 

Een van de belangrijkste drempels voor Nederlandse koplopers in het bijdragen aan ons verdienvermogen, is het hardnekkige probleem rond het overbruggen van de financieringsgaten die zich nog steeds voordoen in ons land. Iedereen is het, na alle rapporten en analyses in de afgelopen jaren, inmiddels wel eens dat de ‘valley of death’ een realiteit is voor innovatieve (biotech) start- en scale-ups. De vraag is nu wat Nederland gaat doen om dit gapende gat te overbruggen, zeker in het licht van de steeds sterkere Europese ontwikkelingen en focus op concurrentievermogen. 

Onze volledige input lees je hier terug.