Uit de weerstand tijdens Challenge the Status Quo 2024
Afgelopen vrijdag stond voor hollandbio helemaal in het teken van Challenge the Status Quo! In de Utrechtse Stadsvrijheid, met de winterzon op ons gezicht, doken we in de kunst van samenwerken.
Hollandbio’s Wieteke trapte de dag af met een warm welkom, waarna Michiel Verheijden de zaal opwarmde met een heus potje improvisatiecabaret. Want omgaan met weerstand en een ‘nee’ omzetten in een ‘ja’ is precies waar het om gaat bij improvisatie. Ons brein houdt namelijk helemaal niet van verandering en daarom trappen we instinctief op de rem in nieuwe, onbekende situaties. Bij het improviseren loopt de scene zo al vrij snel vast. Om je gesprekspartner toch mee te krijgen in je verhaal, is het advies vooral: wees benieuwd naar de ander, stel vragen en kom niet met een dichtgetimmerd plan. Zo krijgt iedereen de ruimte voor eigen inbreng en daarmee de kans om hun weerstand om te zetten in de ‘ja’-stand.
Met een open en frisse blik gingen de deelnemers vervolgens door naar de break-out rondes:
Break-out: (Om)denken als een kind
Bas Warmerdam veranderde zijn zaal in een klas vol 10-jarigen. Aan de deelnemers de taak om uit te leggen welke uitdagingen ze in hun werk tegenkomen, op zo’n manier dat de rest van de klas het ook begrijpt. Het resultaat? Niet alleen verhalen over snoepjesfabrieken, maar ook helder zicht op wat nu écht het probleem is.
Break-out: Stap in je spanningsveld
Verschillen vormen dé aanleiding voor de spanningsvelden die iedereen wel eens in zijn of haar werk ervaart: of het nu gaat om botsende belangen of wringende waarden. Onder leiding van Marije Martens ging het vergrootglas op deze spanningen. Welke principes staan met elkaar op gespannen voet? Wat valt er voor beide kanten van de medaille te zeggen? En hoe houden beiden kanten of kampen elkaar scherp? Zonder wrijving immers geen glans!
Break-out: Ontclash je coalitie
Wordt samenwerken ervaren als gezellig of als strijd? En is elke vorm van samenwerking wel echt gelijkwaardig? Pim Nijssen bracht de deelnemers in deze break-out in beweging door de spanning in samenwerking bespreekbaar te maken en meerdere samenwerkingsvormen met de groep te bespreken.
Break-out: Onzekerheidsvaardigheid
Dirigent Merlijn Twaalfhoven deelde hoe je met een kunstenaarsmindset beter kunt navigeren door een tijd van chaos. Ruimte voor verbeelding, spel en emotionele expressie biedt ons namelijk ruimte om samen te dromen, falen en experimenteren. De onderlinge verbondenheid en begrip naar elkaars waarden en basisbehoeften die dit ons oplevert, maakt ons wendbaarder in een fluïde wereld vol onzekerheden.
Tot slot nam Rob Wijnberg -filosoof en oprichter van het journalistieke platform de Correspondent- de zaal mee in een gezamenlijke zoektocht naar “de waarheid”. Het idee van één waarheid staat in deze tijd namelijk volop ter discussie. Wetenschappelijk als we in onze sector zijn, geloven we in de glasharde feiten. Maar zelfs met die feiten aan je zijde krijg je van de huidige maatschappij niet altijd meer je gelijk. Iets waar we als sector rekening mee moeten houden. De waarheid wordt in deze postmoderne consumptiemaatschappij namelijk meer en meer gebruikt om de eigen behoeften mee vervuld te krijgen – en de eigen belangen gediend. We willen immers allemaal gezond blijven. En brood op de plank hebben én houden. Toch gloort er volgens Rob ook hoop aan de horizon. Want ondanks het feit dat de media met chocoladeletterkoppen vooral benadrukken waar we in verschillen, is er door de bank genomen steeds meer consensus over wat mensen in het algemeen willen. Een verhaal dat we veel meer zouden moeten benadrukken. Een verhaal over een samenwerkende en zorgende mens.
Opgedane inzichten en gedachten van de dag werden gedeeld tijdens de afsluitende borrel. Hollandbio is dolblij met hoe de aanwezigen met de uitdagingen zijn omgesprongen. Graag danken we alle deelnemers, sprekers en sessieleiders voor hun enthousiaste bijdrages en aanwezigheid. Tot de volgende keer!