WUR-onderzoekers benadrukken belang eigendomsrecht voor innovatieve plantenveredeling
Onderzoekers van Wageningen University & Research zetten in een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel de verschillende mogelijkheden eigendomsrecht binnen de plantenveredeling op een rij. Ze leggen de technische verschillen tussen kwekersrecht en octrooirecht uit en bespreken in hoeverre deze eigendomssystemen de toegang voor veredelaars en telers tot nieuwe innovatieve rassen kunnen faciliteren of juist hinderen. Beide systemen zijn wat hollandbio betreft cruciaal voor het aanjagen van innovatie binnen de gehele plantenveredelingssector, en daarmee een verhoogde voedselzekerheid wereldwijd.
Net als de Wageningse onderzoekers vindt hollandbio dat een discussie over intellectueel eigendom (IE) in plantenveredeling los moet staan van de lopende modernisering van de Europese wetgeving rondom New Genomic Techniques (NGTs). NGTs zoals CRISPR bieden nieuwe mogelijkheden om sneller en nauwkeuriger duurzame gewassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziekten, plagen en klimaatveranderingen. Verbeterde rassen zijn essentieel voor de productie van duurzaam en gezond voedsel. De huidige Europese wetgeving belemmert echter het gebruik van deze technieken. Nieuwe wetgeving is in de maak, maar – onder meer – een discussie over het eigendomsrecht van deze technieken en de toepassing ervan leidt tot vertraging.
Toegang tot technologieën en voortuitgang in de plantenveredeling zijn belangrijk om onze wereldwijde koppositie vast te houden. IE fungeert daarbij als katalysator voor innovatie binnen de plantenveredelingssector: het waarborgt transparantie, maakt samenwerking en kennisuitwisseling mogelijk en beschermt kwekers tegen oneigenlijk gebruik van hun uitvindingen. Het kunnen beschermen van de eigen kennis is daarmee een voorwaarde voor een bredere diversiteit aan (duurzame) gewasvariëteiten en verhoogde voedselzekerheid wereldwijd.
Hollandbio ontwikkelde een infographic over het belang van intellectueel eigendom voor plantengewassen. Hierin leggen we uit wat de verschillende vormen van IE zijn en op welke manier transparantie en toegankelijkheid geregeld zijn middels bestaande licentieplatformen en openbare databases. Dit soort initiatieven zorgt ervoor dat kennis over nieuwe technieken en innovaties breed gedeeld kan worden, wat de hele sector ten goede komt. Door een evenwicht te vinden tussen bescherming en toegankelijkheid, kunnen we een omgeving creëren waarin innovatie floreert en duurzame landbouwoplossingen sneller hun weg vinden naar de praktijk.