← #nieuws

Invest-NL lokt pensioenfondsen met € 200 miljoen in nieuw scale-upfonds

, ,

Van de € 900 miljoen die kabinet-Schoof heeft toegezegd aan Invest-NL, willen de staatsinvesteerders € 200 miljoen in een nieuw fonds stoppen dat zich specifiek zal richten op innovatieve scale-ups. Met deze fund-in-fundconstructie hoopt Invest-NL meer pensioenfondsen te charmeren voor het investeren in durfkapitaal voor innovatieve bedrijven. Wat de totale omvang van dit fonds moet worden en welke pensioenfondsen hiervoor warmlopen is echter nog niet bekend. Ook valt nog te bezien of alle facetten van biotech aanspraak kunnen maken op financiering uit het fonds. Op het moment is dat bij Invest-NL niet het geval, terwijl financiële steun aan scale-ups in de biotech sector wel meer dan gewenst is.

Twee pensioenfondsen effenen het pad 

Pensioenfondsen laten zich momenteel nog niet veel zien in het durfkapitaal. PME& PMT – pensioenfondsen voor mensen die werken in de metaal- en technologiesector – zijn hier de koplopers. Tegen het FD zegt PME-bestuursvoorzitter Eric Uijen:  “we zien dat andere fondsen nog voorzichtig zijn. Wij hebben het pad geëffend en hebben al veel kennis en ervaring opgedaan die we kunnen delen.” Instappen heeft PME & PMT geen windeieren gelegd, aldus Uijen. 

Het opstarten van zo’n scale-upfonds is een ontzettend goede zet, vinden we bij hollandbio. Bedrijven hebben namelijk veel moeite de kostbare en risicovolle fase van opschalen door te komen. Pensioenfondsen zijn dan ook bij uitstek partijen die een verschil kunnen maken in het opschalen van veelbelovende, innovatieve, Nederlandse bedrijven. Van de €200 miljoen wordt de helft als durfkapitaal ingelegd en de andere helft gebruikt om rendementsrisico’s van de pensioenfondsen te dekken, zodat het nog aantrekkelijker wordt voor pensioenfondsen om in te stappen. 

Investeren in biotech zorgt ook voor een gezond pensioen 

Invest-NL interesseert zich tot op heden nog niet echt voor de medische biotech, bleek uit eerder onderzoek van hollandbio. Een gemiste kans natuurlijk, want door te investeren in een goede oude dag zorgen we ook voor een gezond pensioen en meer belastingopbrengsten voor later. Het is dan ook te hopen dat dit nieuwe fonds, met Invest-NL aan de leiding, een grote bijdrage gaat leveren aan verschillende biotech toepassingen waarmee we de wereld schoner en gezonder kunnen maken. Want biotech maakt het leven beter, en dat is het investeren dubbel en dwars waard.