Mario Draghi luidt noodklok: Europese industrie moet kunnen innoveren om te overleven
In een nieuw rapport (met uitgebreide analyse) over het concurrentievermogen van de Europese industrie waarschuwt voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi dat Europa voor een existentiële uitdaging staat. De Europese Unie, die zijn machtige positie in de wereld ontleent aan economische kracht, loopt achter op de VS en China op het gebied van sleuteltechnologieën en innovatie. “De EU is zwak in nieuwe technologieën die voor de groei van morgen zorgen”, zo stelde Super Mario bij de presentatie. Draghi benadrukt dat innoveren en nauwere samenwerking tussen lidstaten essentieel zijn om de positie van Europa in de wereld te behouden (anders volgt zelfs een langzame doodsstrijd – “slow agony”). Biotech komt met name in de analyse regelmatig terug, terwijl Draghi in het rapport zelf vooral de nadruk legt op de toepassingen van biotech – bijvoorbeeld als het gaat om zowel de gezondheids- als economische waarde die farmaceuten creëren.
Verder benadrukt het rapport de noodzaak om regeldruk op bedrijven te verminderen, met name mkb en techbedrijven. Draghi wijst erop dat kapitaal ruimschoots aanwezig is, Europa is rijk zat, maar dat het helaas versnipperd wordt ingezet. Daarom steunt hij voorstellen voor een kapitaalmarktunie met toezichthouder. Een betere coördinatie en focus zijn vereist om innovatieve sectoren te ondersteunen, zoals biotech en de farmaceutische industrie. En meer in z’n algemeenheid legt hij de vinger op de zere plek: we hebben weliswaar een gezamenlijke markt, maar de EU is veel te gefragmenteerd om het hoofd boven water te houden in de mondiale concurrentiestrijd.
De toepassingen van biotech in het gezondheidsdomein krijgen in het rapport speciale aandacht. Draghi pleit voor gerichte investeringen in wereldwijde innovatiehubs voor geavanceerde therapieën zoals ATMP’s, die cruciaal zijn voor toekomstige economische groei en gezondheidszorg. Het rapport onderstreept ook het belang van de digitalisering van gezondheidssystemen en de inzet van AI om medische innovaties te versnellen. Dit biedt de farmaceutische industrie in Europa nieuwe kansen, maar dan moet de EU wel zijn innovatieachterstand inlopen.
Draghi’s alarmerende oproep is een wake-upcall voor Europa: verdere integratie en strategische autonomie zijn onmisbaar om de biotech sector in de volle breedte – en daarmee de Europese welvaart – te versterken. De EU moet flink aan de bak, met ruim baan voor innovatieve bedrijven!