Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees
De Transitiecoalitie Voedsel, een verzameling van personen, bedrijven en instellingen die werken aan een omslag in het landbouw- en voedselsysteem, dringen bij informateur Hamer aan op onder meer een vleestaks. Eventuele invoering daarvan is niet eenvoudig, om verschillende redenen. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met gecultiveerd vlees? Dat zal naar verwachting al in de komende kabinetsperiode op de Europese markt komen. Het is dan ook van groot belang om bij zulke maatregelen oog te houden voor de aanstormende innovaties die ons landbouw- en voedselsysteem juist helpen verduurzamen. Niet de oorsprong van het product, maar juist de mate van duurzaamheid en gezondheid van de productie zou leidend moeten zijn voor eventuele regelgeving en fiscale stimuli.
Gecultiveerd vlees, in de volksmond ook wel kweekvlees, is namelijk een diervriendelijk en duurzaam alternatief voor slachtvlees. Het past in de duurzame eiwittransitie die noodzakelijk is om onze klimaatambities te behalen. Ook kunnen we het risico op het ontstaan van nieuwe infectieziekten reduceren, door met kweekvlees en alternatieve eiwitten de problemen die intensieve veehouderij met zich meebrengt, bij de bron aan te pakken.
Kweekvlees en andere alternatieve eiwitbronnen maken het mogelijk om zonder ingrijpende dieetoffers duurzame doelstellingen te halen. Dat vergroot de steun van de maatschappij voor groene plannen. Duurzaamheidsdoelen hoeven niet het einde in te luiden van de gehaktbal in de kantine, mits de politiek oog houdt voor de kansen die duurzame innovaties ons bieden. De biefstuk uit een petrischaal staat op het punt ons vleesaanbod te verrijken. Belastingverhoging zou dan zeker geen drempel mogen zijn voor de consument die juist diervriendelijker en duurzamer vlees wil pakken uit het supermarktschap. Voer een eventuele vleestaks dan ook alleen in voor slachtvlees en stel gecultiveerd vlees hiervan vrij.