Nieuw vaccin tegen Rift Valley fever veilig en effectief in drachtige schapen
Onderzoek uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), in samenwerking met BunyaVax en Ceva Animal Health, laat zien dat een nieuw levend-verzwakt kandidaat-vaccin tegen Rift Valley fever virus (RVFV) veilig en effectief is in drachtige schapen. Eerder ontwikkelde levend-verzwakte vaccins bieden de ooi bescherming maar bleken gevaarlijk voor de ongeboren vrucht.
RVF is een door muggen overgedragen virus dat herkauwers en de mens kan infecteren. Vooral schapen zijn gevoelig voor het virus. De gevolgen van een RVFV-besmetting zijn vooral ernstig in pasgeboren lammeren, waarvan de meeste dieren de infectie niet overleven. Bij drachtige schapen resulteert RVF-infectie in abortus. Infecties bij de mens resulteren doorgaans in griepachtige symptomen, een klein percentage ontwikkelt ernstige ziekte die fataal kan aflopen. Het virus komt momenteel alleen voor op het Afrikaanse continent en het Arabisch schiereiland. De muggen die het virus kunnen overdragen komen wereldwijd voor, waaronder in Nederland. Globalisering, klimaatverandering en toenemende populaties van dieren en mensen vergroten het risico op toekomstige uitbraken van RVFV wereldwijd.
Een levend-verzwakt RVF als vaccin
Er bestaan geïnactiveerde en levend-verzwakte vaccins. Geïnactiveerde RVF-vaccins zijn veilig voor dieren, inclusief voor de ongeboren vrucht. De optimale werkzaamheid van deze vaccins hangt echter af van meerdere vaccinaties en jaarlijkse hervaccinatie. Levend-verzwakte vaccins zijn over het algemeen zeer effectief na een enkele vaccinatie, maar de tot nu toe beschikbare levend-verzwakte vaccins tegen RVF kunnen worden overgedragen op de foetus, wat kan leiden tot doodgeboorte, aangeboren afwijkingen en abortus. In tegenstelling tot deze vaccins bleek het nieuwe RVF-vaccin volledig veilig voor drachtige dieren, zelfs na toediening van een zeer hoge dosis. De huidige studie laat zien dat het levend-verzwakte vaccin volledige bescherming geeft na een enkelvoudige vaccinatie.
RVF-vaccin voor de mens
De technologie die gebruikt is voor de ontwikkeling van het vaccin voor dieren wordt ook toegepast voor de ontwikkeling van een RVF-vaccin voor gebruik bij mensen. Dit kandidaat-vaccin wordt momenteel ontwikkeld in het LARISSA-project dat gefinancierd wordt door de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Eind 2021 zal dit vaccin worden getest op veiligheid bij mensen.
Bron: WUR (Persbericht)