Gezonde rode rijst met CRISPR-Cas
Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft dagelijks rijst op het menu staan. De meest gangbare rijstvarianten met goede teelteigenschappen hebben witte korrels. Hun wilde voorouders hadden echter rode rijstkorrels. Die rijstkorrels bevatten veel proanthocyanen en anthocyanen. Deze kleurstoffen geven de rijstkorrels niet alleen een rode kleur, maar zijn ook gezond. Ze voeren afvalstoffen af uit het bloed en helpen hart- en vaatziekten voorkomen.
In rode rijst zijn twee genen verantwoordelijk voor de vorming van de proanthocyanen en anthocyanen. In de witte rijst zijn deze genen nog wel aanwezig, maar niet meer functioneel. Met CRISPR-Cas is het wetenschappers van Xiamen University en Fujian Academy of Agricultural Sciences gelukt om in de witte rijst één van deze genen te herstellen en de rijst weer zijn gezonde rode voedingsstoffen terug te geven. Daarbij zijn alle andere belangrijke teelteigenschappen behouden gebleven.
Het zal helaas nog wel even duren voordat deze rode CRISPR rijst op ons bord belandt. In Europa wordt CRISPR-Cas gezien als genetische modificatie en moeten de met CRISPR-Cas veranderde gewassen eerst door een langdurig, kostbaar en onzeker beoordelingstraject voordat ze op de markt mogen komen. Hoog tijd dat daar verandering in komt! HollandBIO maakt zich, samen met het ministerie van LNV, sterk om in Europa de weg vrij te maken voor de benutting van moderne veredelingsmethoden. Zodat die gezonde en duurzame producten zo snel mogelijk wél in onze supermarktschappen te vinden zijn.