HollandBIO terugkijktip: Robbert Dijkgraaf over biotech in DWDD University
Opkomen met een baby op de arm en vervolgens met behulp van Legostenen begrijpelijk uitleggen hoe dat leven ontstaat, dat kan alleen Robbert Dijkgraaf. In de eerste aflevering van de vernieuwde DWDD University zette hij de mogelijkheden van biotechnologie volop in de spotlights.
In zijn college laat hij met hulp van concrete voorbeelden zien wat biotechnologische ontwikkelingen ons allemaal al hebben opgeleverd. Ook blikt hij vooruit op de toekomst en wisselt hij van gedachten met biotech toppers als geneticus Hans Clevers, microbioloog John van der Oost en biochemicus Henne Holstege over de potentie van het vakgebied. Het antwoord van de wetenschappers laat zich raden. Zij zien enorme kansen voor verdere ontwikkeling en toepassing van immunotherapieën als CAR-T, en gentherapie voor het genezen en voorkomen van erfelijke en zeldzame ziekten waar nu nog geen medicijnen voor zijn. John van der Oost wijst terecht op het feit dat de kansen zich niet beperken tot mensen, maar dat er ook in dieren, planten en micro-organismen veel te behalen valt. De prominenten zijn het eens: biotechnologie kan de wereld een stuk duurzamer maken. De belemmeringen liggen wat hen betreft niet op wetenschappelijk gebied maar op het gebied van achterhaalde wet- en regelgeving. Ze pleiten dan ook voor modernisering.
Hoewel de uitzending hier en daar alsnog redelijk technisch is en daarmee soms uitdagend voor niet-biotech-experts, is het een mooie introductie van sectorontwikkelingen en maakt het college duidelijk hoe biotechnologie bijdraagt aan duurzaamheid en gezondheid. Al met al een dikke HollandBIO-terugkijktip, ook voor familie en vrienden!