HollandBIO-leestip: Opgevoerde incabes zet Europese regelgeving verder op scherp
Afgelopen week stond in De Volkskrant een zeer lezenswaardig artikel over de ontwikkelingen rond de incabes, voor sommigen al enigszins bekend als superfood of garnering. Amerikaanse wetenschappers voerden de bes, met hulp van CRISPR-Cas en kennis van veredeling van andere gewassen, op tot een variant met meer en grotere vruchten, compactere planten en makkelijker kweekeigenschappen. Een mooie doorbraak die bijdraagt aan duurzaamheid en gezondheid, en ook veel kansen biedt voor andere, minder omvangrijk geteelde ‘weesgewassen’.
Toch roept deze toepassing ook vragen op, vooral in Europa. Hoe gaan we om met toepassingen als deze vernieuwde incabes, of zoals een tijdje terug met de verbeterde cassave? Het Europese Hof heeft afgelopen zomer geoordeeld dat deze gezien moeten worden als genetische modificatie, met als gevolg dat zij een lang en onzeker beoordelingstraject moeten doorlopen. Dat is wrang, want het eindproduct kan ook in de natuur ontstaan door mutaties. Daar komt bij dat de verbeterde eigenschappen via conventionele veredeling niet of pas na enorm veel tijd, moeite en kosten bereikt kunnen worden.
HollandBIO pleit dan ook voor een voortrekkersrol van Nederland in Europa om samen met gelijkgestemde landen op zoek te gaan naar een oplossing. Toepassingen uit moderne veredelingsmethoden kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan een duurzame en diverse landbouw met ruimte voor meer dan alleen de ‘grote gewassen’. Hoe mooi zou het zijn als onze toonaangevende Nederlandse startups en MKB’ers eindelijk de instrumenten in handen krijgen om hiermee aan de slag te gaan!
Lees hier het volledige Volkskrant-artikel: