Demofabriek voor chemicaliën uit CO2 en zonlicht
Het Amsterdamse bedrijf Photanol bouwt een demofabriek waarin ze de productie van chemicaliën uit zonlicht en CO2 gaat testen. De fabriek komt bij AkzoNobel in Delfzijl te staan en moet in 2020 operationeel zijn.
Photanol gebruikt blauwalgbacteriën om chemicaliën te produceren uit fotosynthese. Het bedrijf heeft deze bacteriën genetisch gemodificeerd zodat ze in een microfabriek zijn veranderd. In plaats van dat de organismen het zonlicht en CO2 gebruiken om te groeien, gebruiken ze die energie nu om het product te maken dat is ingebouwd. De chemicaliën die worden geproduceerd kunnen worden gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen, cosmetische producten en als grondstof voor de chemische industrie. Lees in dit artikel meer over de techniek van Photanol.
Duurzame chemische industrie
De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen willen met de bouw van de demofabriek graag de volgende de stap zetten naar commercialisering van de milieuvriendelijke grondstoffen.
Marco Waas, directeur RD&I en Technologie bij Akzo Nobel Specialty Chemicals: ‘De gezamenlijke ontwikkeling van Photanol’s productiecapaciteit maakt deel uit van onze strategische keuze om met innovatieve bedrijven samen te werken om zo een duurzame chemische industrie te kunnen ontwikkelen.’
Bron: Petrochem